svrmorstunga.blogg.se

Fökylningstidernas intåg

Publicerad 2016-10-10 19:26:33 i Allmänt,

Nu har hösten kommit för stora delar av landet. Nu börjar vad folk anser vara förkylningstider. Men så behöver det ju absolut inte vara! Ger man först och främst kroppen den näring den behöver så har den större motståndskraft och orkar bekämpa det som attackerar den ( skrev även lite om det i förra inlägget). Men det finns några små naturliga knep för att ge kroppen ännu starkare motståndskraft utöver vad den har genom optimalt näringsintag. Så nu tänkte jag göra en liten sammanställning om olika naturliga hjälpmedel som finns i vanliga livsmedelsaffärer som ni kan använda er av både i förebyggande syfte och även under förkylningar. 
 
probiotika
Det jag anser är nummer 1 att ge kroppen är goda bakterier.
Nu pratar jag inte om dom som finns på affärerna som tex proviva som innehåller för få bakterier och dessutom är en sockerbomb. Utan nu pratar jag om probiotika. Probiotika finns i olika former. Vissa tycker bäst om att göra den själv genom tex surkål. Det tar längre tid än vad det gör att beställa via internet men det är lätt att göra. Gör du den själv så har du väldigt billig probiotika och du får något gott att tugga på. Men annars finns det som sagt på nätet att köpa enkelt. Men va noga med att välja en bra, ren och med många olika bakteriestammar när du köper probiotika. Jag personligen gillar holistic bäst. Då 70% av immunförsvaret sitter i magen så är det där bästa stället att starta arbetet mot virus och onda bakterier. Du får även flera goda effekter av probiotika än bara immunförsvaret då det hjälper att förbättra matsmätlningen och även ökar näringsupptaget. För att göra syradkål behövs 1 3/4 kg vitkål 
           1 msk jodfritt salt
           1 tsk hel kummin
           1 msk enbär 
riv kålen. häll på saltet och låt stå en stund. Sen masserar du ut vätska med händerna så kålen blir riktigt mjuk. i men kummin och enbär. Pressa ner allt försöka att inte finns nå hålrum. Lämna 2 cm av burken fri. stäng burken och förvara mörkt i rumspemratur. Öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar.  När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.Redan efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker, fulla med nyttiga bakterier.Hur länge du vill låta grönsakerna stå är en smaksak, men en bra tid att börja med är 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp. Där håller de i oöppnad burk i flera månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst 1 månad.



Öka även på C-vitamin och D-vitamin intaget under förkylningperioder. C-vitamin ökar produktionen av vita blodkroppar och antikroppar. D-vitamin arbetar som bakteriedödande och hjälper immunförsvaret och hjälper T-cellerna som är en typ av vita blodkroppar. D-vitamin ska tas under hela vinter halvåret då vi i norden lätt får D-vitaminbrist då. 
Självklart har vitaminerna oerhört många fler egenskaper men det får jag ta i ett annat inlägg. 

Nu tänkte jag komma in lite mer på livsmedel igen som är bra att äta för att hålla sig frisk och bli frisk snabbare. 
En dryck vi alltid har hemma och tar en hutt varje dag av.
Ingefära Är en dryck på ingefära , honung och citron. Dom flesta av er har kanske redan hört om den. Men dom flesta vet inte att man inte ska hetta upp ingefära över 60 grader för då börjar många goda ämnen försvinna från ingefäran. Det är två ämnen i ingefäran som står för den botande effekten – gingerol och shogaol. 

Honung ska inte hettas upp över 40 grader för då börjar även där dom goda egenskaperna försvinna och det blir nästintill ren sockerart ist. det är ett enzym som finns i honung hjälper till att frisätta väteperoxid i kroppen. Detta hjälper till att bekämpa infektioner och tillväxten av bakterier. Det är viktigt att välja rätt honung. Mörkare honung har bättre antibakteriell effekt – och det måste vara i sin råa form och bör det inte vara pastöriserad. Gärna Manuka honung den har antibakteriella komponenten methylglyoxal vilket gör att honungen effektivt motverkar bakteriebildningar och hjälper till att läka sår. Sår är ju vanligt efter förkylningsblåsor. Enligt forskare hindrar honungen bakterierna från att häfta fast på mänskliga celler genom att angripa docknings-proteiner som bakterierna har på sin yta.
 
 
Citron C-vitaminet i citroner har antiinflammatoriska effekter och förbättrar dessutom upptaget av järn i kroppen, vilket också spelar en viktig roll för immunförsvaret.

Så nu till hur man gör denna dryck. Jag gör som så att jag kokar upp 1 liter vatten. Sätter ner en digital ugnstermometer när den visar 58 grader lägger jag ner 200 gr riven ingefära och låter det stå och dra tills tempraturen sjunkit till 37 grader då har jag i en deciliter honung och sist men inte minst pressar jag ner två citroner. Så låter jag det stå under lock i ungefär 30 min. Sen silar jag bort den rivna ingefäran. Många tycker om att ha den kvar så det gör man som man vill. Så häller jag upp den på glasflaska. Den håller sig i ungefär en månad i kylskåp. 

Sen har vi en av mina absoluta favoritdrycker. Guldmjölken den har så otroligt många hälsoegenskaper så det krävs ett helt eget inlägg.
Gurkmeja motverkar parasiter och bakterier. Den curcuminoid som är mest studerad heter curcumin och man tror att det är den som har gett gurkmejan mycket av dess läkande verkan.
Så till hur man gör denna fantastiska och helt otroligt goda dryck. 

Ingredienser

Gurkmejapasta
1/2 dl gurkmeja
1 1/2 – 2 dl vatten
1/3 tsk svartpeppar

Guldmjölk
1 tsk gurkmejapasta
3 dl valfri, osötad mjölk (tex havremjölk)
ca 1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk flytande vaniljextrakt
en nypa cayennepeppar
en nypa svartpeppar
1 tsk ekologisk, kallpressad kokosolja
1/2 tsk honung

Gör så här

Börja med att koka ingredienserna till gurkmejapastan på svag värme i cirka 10 minuter eller tills den tjocknat. Rör om tills den tjocknar och häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet. Den håller i ungefär 2 veckor. 

Guldmjölken
Låt 1 tsk gurkmejapasta sjuda i en kastrull ihop med mjölk och kryddor på låg värme under omrörning i någon minut tills drycken börjar ryka. Tänk på att måttet för kardemumma kan variera beroende på om du maler kardemumman själv eller köper färdig. Ta lite i taget och smaka av. Ta av kastrullen från plattan och rör i 1 tsk kokosolja samt 1/2 tsk honung. Drick omedelbart och rör om då och då. Guldmjölk kan utan tvekan drickas 1-2 gånger om dagen. 

Kokosolja. kokosolja innehåller ett ämne som heter laurinsyra. Laurinsyran är huvudorsaken till kokosoljans många hälsoegenskaper. Den omvandlas i tarmen till momolaurin, som skyddar mot virus och bakterieangrepp. Monolaurin har kraft att inaktivera mikrober genom att upplösa deras fettmembran.

 


Röd solhatt (Echinacea): Örten har under 100-tals år använts för att bromsa åldrandet och för att behandla olika infektioner, blodförgiftning och difteri. Idag använts oftast Echinacea för att behandla infektioner och influensa.

Vitlöken. Den är vell ändå en av dom mest underskattade grönsakerna.Vitlök innehåller flertalet olika substanser, flera med medicinska effekter, och är en av våra näringsrikaste grönsaker. Den är otroligt god och har flera goda egenskaper. Vi brukar ta en rå vitlöksklyfta o tugga på vid symptom av förkylning. Men alla klarar inte det. Vitlök innehåller ett ämne som heter allicin som skyddar dig mot bl.a parasiter och bakterier. En klassisk vitlöksdryck görs genom att hacka eller pressa en eller ett par (så mycket du klarar av) vitlöksklyftor och lägg i ett glas eller en mugg, häll på hett vatten, pressa i en citron, tillsätt lite riven ingefära och en tesked honung.

Grönt te Drick även grönt te. En aktiv ingrediens i grönt te är Epigallocatechingallat (annars känd som EGCG), vilket är särskilt effektivt mot vissa stammar av orala bakterier så gurgla runt tet i munnen för att få fördelar

KanelI en studie visade det sig att kanel kan döda de flesta bakterier som finns på sjukhus. Dom fann även i en annan studie att kanel kan döda bakterier resistenta mot standardantibiotika och det upptäcktes att kanel är ett dötligt vapen mot E- coli bakterien. Men det gäller att köpa rätt kanel. Den som är rätt står det oftast äkta kanel på. Men annars heter den äkta kanelen ceylonkanel. Den serveras ju lätt på gröten eller i en kopp te.

Grapefrukt torka kärnorna du får efter att ha ätit frukten och sedan krossa dem med mortel. Grapefrukt är kapabel att förgöra bakterier, svamp, parasiter och virus. Det är en väldigt ekonomisk antibiotika som kan tas av personer i alla åldrar. Det verksamma ämnet är proanthocyanider.

 

Morot Gör morotsjuice. De är slemlösande och har lätt bakteriedödande effekt

Bikarbonat , sänker ph-värdet och gör så inte bakterierna trivs. Har även en slemlösande effekt. Då tar man en tsk i ett glas med vatten och dricker. 

 

Hostmedecin Till detta behöver du en kålrot och honung. Skär kålroten på mitten och gröp ur ena halvan som en liten skål. Smörj därefter kanterna med honung. Vad som sedan sker är att honungen drar åt sig kålsaften och på så sätt skapar din egen hostmedicin. Den är både antispetisk, slemlösande och full av antioxidanter. Ät en tesked av kålrotshonungen i taget.

Mot alla typer av luftvägsinfektioner – hacka en rå lök, droppa honung över och låt stå över natten. Ta en liten sked varannan timme
 

Något ni tyvärr inte hittar i vanliga mataffärer är oregano oljan. Oreganoolja innehåller substanserna thymol och carvacrol som är kraftfulla substanser som visat sig hämma tillväxten av bakterier även Pseudonomas aeruginosa och Staphylococcus aureus har den visats vara effektiv mot. oregano oljan har visat sig innehålla 42 ggr mer antioxidantaktivitet än äpplen, 12 ggr mer än apelsiner och 4 ggr mer än blåbär. 1-4 droppar 3-4 ggr dagligen brukar vara rekommendationen. 


Hoppas ni håller er friska.
Ha det gott tills vi hörs igen / Svärmorstunga

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela